Leivonta- ja ruokaohjeita

 

Onko sinulla hyvä gluteeniton leivonta- tai ruokaohje, jonka haluat jakaa muiden kanssa? Jos on, lähetä se meille tällä sivulla julkaistavaksi.

Muumpeikon ja Niiskuneidin vuokaleivokset

 

3 kananmunaa

2dl sokeria

2,5 dl gluteenittomia jauhoja

2 dl voisulaa

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

 

Kaikki aineet sekoitetaan, ei tarvitse vatkata.

Vuoat pellille. Täytetään taikinalla. Voit lisätä marjoja, Muumilaakson omia vadelmia tai mustikoista.

Voidaan valmistaa myös suklaisena; lisäät vain kaakaojauhetta.

Paista vaalean ruskeiksi 200 asteessa n. 8-10 min.

Maistuvat Muumijuoman, kahvin tai teen kanssa hyvässä seurassa.

 

SIRKAN PULLAT

(16 kpl, melko suuria)

5 dl                maitoa tai vettä

50 g               hiivaa

2 tl                 psylliumkuorijauhetta

1                    muna

2 dl                sokeria (tai hieman vähemmän)

1 rkl               kardemummaa

150 g             voita tai margariinia

10–12 dl       gluteenitonta jauhoseosta

Voiteluun     muna

Pinnalle        raesokeria

 

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.

2. Lisää psylliumkuorijauhe ja anna turvota 10 min.

3. Lisää muna, sokeri, mausteet, jauhoista 6 dl ja rasva. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, mieluiten koneessa tai sähkövatkaimella muutama minuutti.

4. Lisää loput jauhot käsin sekoittaen. Taikina saa jäädä aika löysäksi.

5. Vaivaa vielä taikinaa hyvin jauhotetulla pöydällä.

6. Leivo taikinasta pitkiä tankoja ja jaa tasakokoisiksi paloiksi. Pyörittele pulliksi ja kohota leivinpaperin päällä pellillä n. 20-30 min.

7. Voitele kohonneet pullat munalla ja koristele raesokerilla.

8. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 min.